Graven
Onze begraafplaats biedt verschillende soorten graven aan. Van keldergraf tot familiegraf tot bestemmingen voor een urn.
Familiegraven (zand - en keldergraven)
Dit zijn graven waar de huurder/rechthebbende bepaalt wie er in begraven mag worden. Veelal zijn de overledenen familie van elkaar.
Zandgraven
Deze graven zijn er in diverse categorieën en zijn bestemd voor maximaal drie overledenen en vijf asbussen (urnen).
Keldergraven
Dit zijn graven waarin een kelder is geplaatst, zoals bijvoorbeeld bij de arcade op St. Petrus Banden. De kelders zijn van beton. Afhankelijk van de locatie van de keldergraven passen er twee, drie, vijf of zes overledenen in.
Kindergraven
Een kind verliezen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. Op een zo mooi mogelijke manier afscheid nemen is enorm belangrijk. De plek waar een kindje een mooie rustplek krijgt, is minstens net zo belangrijk als het afscheid. Hier keert u naar terug om te rouwen en troost te zoeken. Begraafplaats St. Barbara beschikt over een bijzonder tuintje speciaal voor kindergraven.
Urnentuin / columbarium
Het columbarium is de urnennis, waar plek is per nis voor twee asbussen. De uitgiftetermijn is 10 jaar. In de urnentuin is het mogelijk om per graf één asbus bij te zetten. Het is ook mogelijk om twee plekjes naast elkaar te organiseren, bijvoorbeeld voor een echtpaar wie altijd samen heeft geleefd. De bijzetting van de urn is inclusief onderhoud, exclusief naamsteen en de uitgiftetermijn is 20 jaar.
Gebruiksrechten van een graf
Dit zijn de rechten waarmee men het gebruik van een graf vastlegt voor een periode van dertig jaar. De "rechthebbende" is degene die zeggenschap heeft over het graf alsmede het aanspreekpunt is voor de Stichting R.K. Begraafplaatsen. De familie- en urnentuin graven kunnen met een veelvoud van tien jaar worden verlengd. De urnennissen kunnen worden verlengd met een veelvoud van vijf jaar.
Grafrechten
Grafrechten zijn de kosten voor het bijzetten van een stoffelijk overschot.
Urn / asbus bijzettingen in een familiegraf Met toestemming van zowel de rechthebbende (huurder) als de eigenaar van de begraafplaats is het mogelijk een (sier)urn bij te zetten in een graf of een (sier)urn op een graf te plaatsen.
Verstrooien van as op de begraafplaats
De mogelijkheid bestaat om op een graf te verstrooien. Dit gebeurt meestal op het familiegraf zelf of in een bescheiden kuiltje onder de gedenksteen, speciaal gegraven voor de gelegenheid. Hiervoor is een toestemming nodig van de rechthebbende (de huurder) en de eigenaar van de begraafplaats. Indien men dit wenst mogen de nabestaanden de verstrooiing zelf doen. Aan beide mogelijkheden zijn kosten verbonden.
De Wet op de Lijkbezorging
Deze wet schrijft voor wat er met het menselijk lichaam gebeurt na overlijden. Een lichaam vergaat vrij langzaam. U kunt ervan uit gaan dat er wel tien tot twintig jaar verstrijken voordat een lichaam volledig is vergaan. In een graf mag van alles meegegeven worden, zolang dit maar geen schadelijke werking heeft op het milieu. Plastic is dus niet toegestaan, bloemen en briefjes mogen wel, evenals foto’s.
Kist, lijkwade, rieten mand, etc.
Het ‘omhulsel’ van een overledene kan van alles zijn: een kist zijn, een rieten mand, een kartonnen doos of een lijkwade (een doek). De wet zegt ook dat alle lichaamsdelen afgedekt moeten zijn., dus ook het hoofd en de voeten. Iemand die in een lijkwade wordt begraven moet daarnaast op een plank liggen. In Nederland is het toegestaan om te worden begraven in een eigen gemaakte kist. Deze moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen die in de wet staan.
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op:
070-3503718
of info@paxrkb.nl.
STICHTING
R. K. BEGRAAFPLAATSEN BEHEERT:
• Begraafplaats St. Petrus Banden
• Begraafplaats St. Barbara
• Crematorium PAX
Wilt u beelden maken van onze begraafplaatsen, voor een film, fotoshoot of met een ander doel? Neem op voorhand contact met ons op. We spreken graag het een en ander met u door.
Copyright © 2025 Stichting R.K. Begraafplaatsen. Alle rechten voorbehouden.