Begraafplaats St. Petrus Banden
Onderaan deze pagina treft u een impressie van onze monumentale begraafplaats.
Gelegen in de Archipelbuurt is sinds 1830 de Begraafplaats St. Petrus Banden. In 1827 werd bij Koninklijk Besluit om hygiënische redenen het begraven binnen de bebouwde kom verboden. Het kerkhof is vanuit cultuurhistorisch oogpunt in te delen bij het type vroeg-negentiende-eeuwse kerkhoven, die worden gekenmerkt door een vrij symmetrische en rechtlijnige opzet. Typerend voor dit soort begraafplaatsen is een centraal geplaatst bouwwerk: hier vindt u de kapel met haar hoge koepel.
Haar monumentale architectuur is kenmerkend voor deze katholieke begraafplaats: de neoclassicistische kapel uit 1838 en de langgerekte neoromaanse arcade uit 1885. Beide bouwwerken, plus de twee entreegebouwtjes uit 1829, zijn bewaard gebleven in hun oorspronkelijke vorm.
In Den Haag vindt u weinig neoclassicistische en neoromaanse bouwsels meer. Dit alleen al geeft deze twee gebouwen een zeldzaamheidswaarde die wordt vergroot door het feit dat deze gebouwen typen begraafplaatsarchitectuur vertegenwoordigen die men nergens anders in deze vorm aantreft. Mede daardoor staan de kapel en de arcade op de Monumentenlijst. Deze begraafplaats is met haar vele soorten coniferen een plaats van rust en stilte, die uitnodigt tot rouw en meditatie.
U treft er bovendien graven van talrijke persoonlijkheden die in het religieuze en maatschappelijke leven van de Haagse katholieken een vooraanstaande plaats innamen.
Diverse grafmonumenten en zerken zijn versierd met sculpturen van bekende kunstenaars zoals Altorf en Jan Toorop. Bijzonder is dat Toorop zelf op deze begraafplaats ligt begraven. Andere bekende namen van Hagenaars die zich hier hebben laten begraven zijn o.a.: Brenninkmeyer (C&A), Peek en Cloppenburg, Vroom en Dreesman (V&D), Krul (banketbakker), Luns, Cals, Kolfschoten, Monnikendam, Dimitri Frenkel Frank, Paul Acket, Josef Vedral (vioolbouwer), de haagse cartoonist Jaap Vegter en Guusje Nederhorst.
U bent van harte welkom om een keer een bijzondere wandeling te maken over St. Petrus Banden.
Oorsprong van de naam Sint Petrus Banden
 (handelingen van de apostelen 12.2-16)
“In die dagen sloeg koning Herodes de hand aan sommigen uit de gemeente, om hen te mishandelen. Jakobus, de broer van Johannes, liet hij met het zwaard ter dood brengen. Omdat hij bemerkte dat dit de Joden aangenaam was, liet hij ook nog Petrus gevangen nemen. Het was juist in de dagen van het ongedesemde brood. Toen hij hem in handen had gekregen, wierp hij hem in de gevangenis en liet hem bewaken door vier groepen soldaten, elk van vier man. Het was de bedoeling Petrus na het paasfeest voor het volk voor te leiden. Terwijl Petrus in de gevangenis zat, werd door de gemeente vurig voor hem tot God gebeden. In de nacht voordat Herodes hem wilde laten voorleiden, lag Petrus met twee kettingen vastgebonden te slapen tussen twee soldaten, terwijl ook voor de poort van de gevangenis wacht werd gehouden.
Opeens stond een engel des Heren bij hem en was de cel hel verlicht. Hij stootte Petrus in de zij, wekte hem en sprak: ‘sta vlug op’. Meteen vielen de kettingen van zijn polsen.* Vervolgens zei de engel: ‘doe uw gordel om en bind uw sandalen onder’. Petrus deed het. De engel hernam: ‘sla uw mantel om en volg mij’. Hij ging mee naar buiten zonder nog te beseffen dat het werkelijkheid was wat hij deed; hij meende een visioen te zien. Zij passeerden de eerste en de tweede wacht en kwamen aan bij de ijzeren poort die toegang gaf tot de stad; deze ging als vanzelf voor hen open. Zij traden naar buiten, liepen een straat ver en eensklaps was de engel verdwenen. Toen kwam Petrus tot zichzelf en zei: ‘nu weet ik zeker, dat de Heer zijn engel heeft gezonden en mij heeft ontrukt aan de macht van Herodes en aan alles wat het volk der Joden verwachtte.”
*Dit deel van de handelingen verwijst naar de naam St. Petrus Banden.
STICHTING
R. K. BEGRAAFPLAATSEN BEHEERT:
• Begraafplaats St. Petrus Banden
• Begraafplaats St. Barbara
• Crematorium PAX
Wilt u beelden maken van onze begraafplaatsen, voor een film, fotoshoot of met een ander doel? Neem op voorhand contact met ons op. We spreken graag het een en ander met u door.
Copyright © 2025 Stichting R.K. Begraafplaatsen. Alle rechten voorbehouden.